Dwie dziewczynki obserwują eksperyment z wulkanem z sody i octu

Kuchenne eksperymenty w Tygryskach

W tym tygodniu sala Tygrysków zamieniła się w prawdziwe laboratorium, w którym mali naukowcy odkrywali właściwości drożdży, sody, octu, mąki i innych kuchennych produktów.  Wszystko to w ramach w II etapu programu edukacyjnego "Mali Wielcy Odkrywcy" pt. Kuchenne eksperymenty. Za pomocą różnych zmysłów odkrywaliśmy różnice między sypkimi artykułami spożywczymi, wykonywaliśmy szereg bardzo ciekawych obserwacji, badań i eksperymentów wykorzystując do nich również ocet, sodę oraz drożdże.

Miedzy innymi oprócz obserwacji eksperymentu z reakcją drożdży z różnymi dodatkami  (cukier, ciepła i zimna woda),  udało się dzieciom zrobić samodzielnie kolorowe  wulkany, piękne tęczę na mleku z barwnikami, a także sprawdzić właściwości i wygląd cieczy nienewtonowskiej.