Grupa dzieci spożywających przygotowane samodzielnie śniadanie

Światowy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada obchodziliśmy „Światowy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania”  Ma on na celu promowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci i dorosłych , wyrabianie nawyków żywieniowych, zachęcanie do spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety.  

Dzieci z grupy „Sówki” rozpoczęły ten zdrowy dzień od wspólnego śniadania. Najpierw dokładnie umyły ręce i przy stolikach rozpoczęły tworzenie zdrowych kanapek ze zgromadzonych produktów. Samodzielnie smarowały masłem kromki chleba, układały wybrane warzywa, twarożek, jajka. Zapoznały  się z zasadami Piramidy Zdrowego Żywienia, dowiedziały się jak ważna dla zdrowia jest aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie. Na tablicy interaktywnej przedszkolaki dokonywały  klasyfikacji produktów na zdrowe i niezdrowe. W dniu zdrowego odżywiania nie zabrakło również zabaw ruchowych podczas których, dzieci określały jakie owoce i warzywa uwielbiają jeść.